Dr. Michiel Van Loo, specialist verzekeringsgeneeskunde en medische expertise

“Bijstand geven als onafhankelijk raadsarts bij patiënten die hun opgelopen letselschade vergoed dienen te krijgen is mijn vak.”

Tijdens medische expertises komt wel eens de discussie boven over de prismabril, die verzekeringsmaatschappijen meestal weigeren terug te betalen. Onterecht vind ik. Wanneer het slachtoffer zeer kort na het ongeval asthenopische klachten vertoont, is dit het gevolg van het ongeval. Diegenen die dan een prismabril gebruiken via het NeuroVisueel Centrum, zijn meestal beter af.

Na verkeersongevallen zien wij immers dikwijls whiplash gerelateerde klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheids-klachten waarvoor de patiënten dan allerhande hulp zoeken en uiteindelijk soms een prismabril aanschaffen. Uiteindelijk is het toch al genoeg evidenced based aangetoond ondertussen.

Het is de laatste jaren toch gelukt om een kentering te verkrijgen om deze kosten terugbetaald te krijgen via de verzekeringsmaatschappijen. Onlangs nog werd door vakkundige verslaglegging van oogarts dr. Paul Mortier, duidelijk gemaakt dat de prismabril van het NeuroVisueel Centrum niet therapeutisch maar curatief is. Het gaat niet om de moeilijke extra oculaire spierbalans op zich, die door het ongeval zou zijn veroorzaakt, maar om de manifestatie ervan. De zogenaamde latente heteroforie blijft na het ongeval niet meer onopgemerkt. Ten gevolge van de algemene lichamelijke verzwakking, vaak trauma capitis, kan dit tot dan toe latent gebleven fenomeen zich echter plots gaan manifesteren zodat de patiënt ervan overtuigd is dat het trauma de rechtstreekse oorzaak ervan is. Dit is niet zo!

Het trauma is alleen verantwoordelijk voor de manifestatie ervan. De enige mogelijkheid is dan een prismatische correctie van het NeuroVisueel Centrum (curatief) waardoor de gedissocieerde beelden toch weer een enkelvoudig beeld voor de hersenen opleveren zonder gestoorde overbelasting van de extra-oculaire spieren. Met bovenstaande casus kan ik een precedent scheppen voor anderen.

“Ik blijf me dan ook graag inzetten om deze mensen te helpen hun rechten te laten vrijwaren.”

Dr. Michel Van Loo