FAQ

Lees hier de veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.
Contact
IS DYSLEXIE MET EEN BRIL OP TE LOSSEN?

Neen! Dyslexie is in onze ogen het onvermogen om de klank van het woord visueel voor te kunnen stellen in gedachten, met als gevolg dat iemand met dyslexie letterlijk de klank van het woord opschrijft (fonetisch schrijven). Hij/ zij weet dus niet hoe het woord eruit ziet. Een dyslectisch kind kan een woord niet in gedachten voorstellen en het vervolgens letter-voor-letter achteruit spellen. Als het kind dit wel kon had het geen problemen gehad met de woorden op papier herkennen, het lezen. Een bril dragen alleen zorgt er misschien voor dat het kind een aantal AVI’s stijgt echter zonder cognitieve begeleiding kan de achterstand correct schrijven niet worden aangepakt. De oplossing is dan ook de samenwerking tussen de ogen corrigeren én cognitieve begeleiding.

MIJN KIND HEEFT VERMOEDELIJK DYSLEXIE, KAN IK ZONDER DYSLEXIEVERKLARING EEN AFSPRAAK MAKEN?

Het is juist aan te raden niet te ‘wachten’ totdat de achterstand dermate groot is waardoor men spreekt over dyslexie. Wanneer uw kind tijdens het eerste leerjaar hardnekkig de b en d blijft omdraaien én rond Pasen het lezen en schrijven nog niet voldoende heeft geautomatiseerd, dan adviseren wij uw kind door ons te laten begeleiden. Des te kleiner de achterstand op school, des te makkelijker het is om uw kind de juiste leerstijl aan te leren. Wacht niet tot uw kind ook emotioneel vastloopt om actie te ondernemen.

WORDEN DE KOSTEN VERGOED DOOR DE ZORGVERZEKERAAR?

Een deel van de bril wordt vergoed door uw ziekenfonds aangezien wij als opticiens beschikken over een RIZIV nummer in België én een AGB-code in Nederland. Wanneer u betrokken bent bij een (arbeids)ongeval zal in veel gevallen de volledige kosten worden terugbetaald door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.

WAAROM MEET DE OPTICIEN NIET ZOALS HET NEUROVISUEEL CENTRUM?

Er is een expertiseverschil in de manier van oogmeten. De oogarts is dé specialist op gebied van oogziektes en operaties. Brilmetingen van opticiens en optometristen hebben als doel achterhalen óf het lukt, al dan niet met brilsterkte om een bepaalde visuele test te doorlopen. Wanneer dit voldoende lukt, adviseert men over het algemeen niets te doen. Het NeuroVisueel Centrum onderzoekt voornamelijk hoeveel moeite het kost om tot zien te komen en hoe men dat doet.

Wij observeren de relatie tussen de ogen en de lichaamshouding. Bv. wanneer iemand haarscherp ziet, maar tijdens snelle hoofddraaibewegingen flink moet focussen om weer scherp te zien, is dat voor ons een signaal dat wel aandacht vereist! Bv. wanneer iemand tijdens het lezen de vinger onder de regel nodig heeft om niet een regel in hoogte over te slaan is dat ook een duidelijk kenmerk van een moeizame samenwerking tussen de ogen en goed te verhelpen.